PÄÄSIHTEERIN AJATUKSIA 63

HALLITSEMATTOMAT LUONNONVOIMAT

Globalisaatio, kolmannen maaailman muuttoliike ja vapaa liikkuvuus eivät ole hallitsemattomia luonnonvoimia. WHO on 11.3.2020 määritellyt COVID-19 koronaviruksen yli maanosien leviäväksi pandemiaksi. Suomen hallituksen ja asiasta vastaavien viranomaisten tietoinen päätös on ollut olla asettamatta kansalaisten turvallisuutta etusijalle riittävän aikaisin ja riittävin toimin kuten asettamalla karanteeneja sekä rajoittamalla kokoontumisia, matkailua ja turhaa liikkumista. Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) on tuonut kannanottonaan esille, että korona on julistettu pandemiaksi, mutta meillä ei vielä ole epidemiaa. Onko tästä tehtävissä se johtopäätös, että hallituksen mukaan Suomi elää ”kuplasssa”, jota maailmanlaajuinen pandemia ei voi koskea ja että Suomessa tietoisesti odotetaan, kunnes meillä on epidemia ennen kuin aloitetaan riittävät toimet?

Helsingin Sanomien kommenttiuutisen mukaan arvostettu lääketieteen tiedejulkaisu Lancet arvioi, että viruksen leviämisen estämiseksi tehdään liian vähän. ”On todellinen vaara, että maat ovat tehneet liian vähän ja liian myöhään, jotta epidemia voitaisiin estää.” HS:n uutisen mukaan HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen kirjoittaa; ”Nyt on aika alkaa toteuttamaan kieltoja, peruuttamisia, sulkemisia ja rajoituksia – sellaisia asioita, jotka lisäävät ihmisten etäisyyttä toistensa välillä ja vähentävät kasvokkaisia kohtaamisia. Kaikkea sellaista, joka haittaa omaa elämää ja vähentää mukavuutta.” Kuten HS:n artikkeli tuo esille, monella suomalaisella tuntuu olevan outo asenne, joka menee artikkelin mukaan jotenkin näin; ”kun tauti ei leviä, ei tarvitse tehdä mitään – ja kun tauti leviää, ei voi enää tehdä mitään.”

HS:n uutisessa on esitetty WHO:n kaavio tartuntatilanteesta pohjoismaissa 11.3. mennessä ja kaaviosta voi jokainen havaita, että Suomi näyttää seuraavan Ruotsin ja Norjan lukuja hyvin tarkasti, mutta ajallisesti vain vähän jäljessä. Asiaa on havainnollistettu myös toisella kaaviolla, jossa Suomen lukuja on aikaistettu viikolla ja kaavion käyrä tuo selkeästi esille, että Suomen koronavirus tartunnat kasvavat Ruotsin tahdissa ja kovat rajoitustoimet pitäisi aloittaa Suomessa jo tänään. Uutisessa tuodaan esille, että jos vauhti pitää paikkansa, olisi keskiviikkona 18.3. Suomessa tartuntoja yhteensä jo 400. Suomen tautitapaukset ovat noudattaneet muiden pohjoismaiden kehitystä ja pandemian leviäminen tulee johtamaan terveydenhoidon resurssien yhä rankempaan priorisointiin Suomessa, koska henkilökunnan, hengityskoneiden ja 228 tehohoitopaikan määrät ovat täysin riittämättömät.

Suomessa poliitikkojen toimia koronan suhteen on arvostelleet Ilta-Sanomien uutisen mukaan mm. ylilääkäri Harri Tohmo, joka on pettynyt päättäjien ja poliitikkojen tilannetajuun koronaviruksen leviämisen ehkäsemisessä. Tohmo viittaa asiassa miljoonia tappaneeseen espanjantautiin ja toteaa; ”huonosti kävi niille, jotka eivät varautuneet.” Tohmon mukaan tilanne on kriisiytymässä nopeasti ja tartuntojen leviämisen ehkäisytoimien pitäisi olla ponnekkaampia. Tohmo on seurannut aktiivisesti tilannetta maailmalla ja kommentoinut koronavirustilannetta ahkerasti Twitterissä. Hän huomauttaa, että olemassaoleva lainsäädäntömme mahdollistaisi määrääviä toimia, mutta poliittiset päättäjät eivät ole olleet halukkaita käyttämään niitä.

Pääministeri Sanna Marinin korona-rahat kohdistettuna jokaiselle suomalaiselle tarkoittaa Ilta-Sanomien HUS-johtajan lyttäyksen mukaan sitä, että välittömästi käytössä olevilla korona-rahoilla ”saa kaikille suomalaisille kaksi litraa Pirkka-maitoa tai hammastahnan Tokmannilta”. Samaan aikaan Suomi on antamassa miljoona euroa WHO:lle kehitysmaiden koronaviruksen hillitsemikseksi. IS:n uutisen mukaan HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvostelee hallituksen toimia koronaviruksen hoitamiseksi riittämättömiksi. Terveydenhoidon henkilökunnalle tarkoitetut suojavarusteet ovat vanhentuneita, eikä uusia suojaimia ole enää tässä vaiheessa saatavissa. Lehtonen toteaa mm.; ”ehkä valtioneuvostossa on jäänyt huomaamatta, että terveydenhuollon tarkoituksena ei lopultakaan ole kehittämishankkeiden pyörittäminen, vaan potilaiden hoitaminen ja väestön terveyteen kohdistuvien uhkien torjuminen mm. pandemian uhatessa.”

Lehdissä on uutisoitu tapauksesta, jossa jopa yhden päivän karanteeni on matkalta Pohjois-Italiasta palanneelle perheenäidille aiheuttanut sen, että aika on käynyt pitkäksi, eikä karanteenissa olisi jaksanut olla edes yhtä päivää odottaen tulosta koronatestistä. Eikö edes aikuisilta ihmisiltä voisi odottaa muiden huomioimista ja esimerkin osoittamista oikeasta toimimisesta lapsille ja nuorille. Myös koululaisten karanteenien rikkomista on puolusteltu sillä, etteivät lapset vaan halua tai jaksa olla kotona. Tietoyhteiskunnassa on TV, erilaiset suoratoistopalvelut, chatit, skypet ja vastaavat, sosiaalinen media, kauppojen kotiintoimitukset jne, niin miten nykypäivän ihminen ei pysty olemaan edes lyhyttä aikaa ilman jatkuvaa suoraa sosiaalista kanssakäymistä?

Suomessa poliitiikkojen ja viranomaisten taholta keskitytään siihen, ettei meillä (vielä) ole pandemiaa ja pahimmilta tautialueilta kuten Italiasta on lennot keskeytetty vasta nyt. Kansalaisten taholta on kritisoitu, miksei tautitapauksista anneta tarkempaa maantieteellistä tietoa muiden maiden tapaan esimerkiksi kaupunginosittain ja jopa reiteittäin, vaan esim pelkkä HUS-alue. Poikkeuksena tästä on koulujen tapaukset, joita ei suurten karanteenien vuoksi ole kyetty pitämään piilossa. Lehdissä uutisoitiin huhuista, että Viikin karanteenissa olleita oppilaita olisi kielloista huolimatta asioinut paikallisissa kaupoissa, mutta viranomaiset eivät löytäneet todisteita, joka on täysin käsittämätöntä, koska jokaisessa kaupassa on nykypäivänä kameravalvontajärjestelmät.

YLE:n uutisen mukaan STM:n johtaja Tuija Kumpulainen toteaa Viikin koulun karanteeni asiasta: ”kyllä se (karanteenin rikkominen) on äärettömän tyhmää”. Kumpulaisen mukaan Suomessa uskotaan ja kannustetaan ihmisiä noudattamaan karanteenia, johon heidät on määrätty. Lainsäädäntö antaa järeämmätkin keinot karanteenissa olevien valvomiselle, mutta Kumpulainen ei usko, että niitä joudutaan käyttämään ja hänen mukaansa tilanne asiassa lähtee siitä, että ei ihmisiä lukkojen taakse panna vaan uskotaan, että annettuja ohjeita ja määräyksiä noudatetaan. Maailmalla on todettu, että ihmisten pitäminen karanteenissa ei ole onnistunut pelkkien uskon, uskomusten ja kannustusten avulla ja siksi epidemian leviämisen suhteen ollaan jo täydellisessä kaaoksessa.

Tanska sulkee koulut ja päiväkodit. Italiassa on hätätila ja liikkumisrajoitukset käsittävät noin 60 miljoonaa ihmistä. Italian hätätilaa koskevat määräykset tarkoittavat sitä, että ihmisten liikkumista rajoitetaan ankarasti tässä vaiheessa 3.4. saakka johtuen yhä suuremmista tauti- ja kuolintapauksista, terveydenhuollon täydellisestä romahduksesta ja siitä, etteivät ihmiset ole ottaneet tosissaan aiemmin määrättyjä rajoituksia. Viranomaiset ovat tehostaneet määräysten noudattamista sanktioin kuten pidätyksin ja määrättävin sakoin.Tshekin hallitus teki päätöksen, että kaikkien Italiasta palaavien on jäätävä karanteeniin kahdeksi viikoksi tähtitieteellisen sakon, jopa yli 100 000 euroa uhalla.

Matkailu on koronan suurin tartuntojen leviämisen syy, eikä tästä huolimatta matkustamista ole haluttu riittävästi rajoittaa, eikä matkoilta tulleita asettaa edes karanteeniin. On vastuutonta matkalta takaisin saavuttua mennä töihin, kauppaan, harrastuksiin, kauppakeskuksiin, erilaisiin tilaisuuksiin ja julkisille paikoille tartuttamaan mahdollisesti muita koska on tullut esille, että myös oireettomat saattavat tartuttaa. Koronaviruksista on tiedossa, että ne elävät erityisesti huoneenlämmössä jopa 5-9 päivää erilaisilla kosketuspinnoilla kuten esim. kahvoissa, ruokailuvälineissä, kuntosalilaitteissa, maksupäätteissä, matkakorttilukijoissa, erilaisilla kosketusnäytöillä kuten pakettiautomaaattien kosketusnäytöillä, puhelimissa jne.

On tullut myös esille, ettei Suomessa testejä edes haluta tehdä niitä pyytäneille ja herää kysymys onko syynä, että kriteerit testeille Suomessa ovat tavanomaisia tiukemmat, testejä halutaan jostain syystä säännöstellä vai onko kyseessä tarkoituksellinen asian vähättely ja salailu ”paniikin estämisen nimissä”, jotta totuus ei paljastuisi? Kysymys kuuluu, kuinka monta kuolemantapausta Suomessa odotetaan Suomen avuttomimman hallituksen taholta tapahtuvaksi, ennen kuin asiaan aletaan suhtautua riittävällä vakavuudella?

Leimaamisen tai eristämisen pelko, välinpitämättömyys, itsekkyys, salailun tarve tai muu vastaava tekosyy ei saa estää ketään huomioimasta muita, joille virus pahimmillaan on todella vaarallinen ja saattaa johtaa menehtymiseen. Tartunnan saaneiden ja kuolonuhrien määrät tulevat nousemaan kaikissa EU maissa, eikä kyseessä ole hallitsemattomat luonnonvoimat tai onnettomuus, vaan päättäjien tietoinen päätös, ettei koronapandemia saa häiritä globalisaatiota, kolmannen maailman muuttoliikettä, eikä EU:n vapaata liikkuvuutta. Poliittisen eliitin ja viranomaisten tulee muistaa, ettei virus valikoi, kehen se iskee vaan se tarttuu tasapuolisesti kaikkiin asemasta huolimatta. Kohteena voi olla perussairas lapsi tai ikäihminen, joille virus voi olla hengenvaarallinen tai yhtä hyvin poliittisen eliitin edustaja, kuten maailmalla on tapahtunut.

SUOMEN SINISILMÄINEN PAKOLAISLINJA

Määritelmän mukaan pakolainen on kotimaansa ulkopuolella oleva, jolla on perusteltua aihetta epäillä joutuvansa kotimaassaan vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta. Pakolaiseksi ei siis katsota esimerkiksi henkilöä, joka jättää kotimaansa ja pyrkii etenemään Eurooppaan paremman taloudellisen tilanteen saavuttamiseksi. Euroopalla, eikä erityisesti pienellä velkaisella Suomella ole minkäänlaisia realistisia mahdollisuuksia ottaa vastaan paremman elintason perässä tänne pyrkiviä, koska tiedossa on, että he eivät työllisty, vaan tulevat elämään erilaisten tukien varassa, johon meillä ei yksinkertaisesti ole varaa.

Suomen sinisilmäiseen pakolaislinjaan on ottanut kantaa Lähi-idässä toiminut, alueen tilanteen hyvin tunteva prikaatikenraali evp. Mauri Koskela. Iltalehden Tomi Ollin asiallisesssa artikkelissa Koskela tylyttää Suomen pakolaislinjaa todeten sen olevan: ”Aivan liian sinisilmäinen”. Mauri Koskela on Suomen rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja ja prikaatinkenraali, evp, jolla on ulkomaankokemusta vuodesta 1989 lähtien aina vuoden 2018 kesäkuuhun asti mm. Syyriasta. Koskela kertoo, että Syyrian hallitus siirsi paljon taistelijoita Idlibin alueelle ja kyseessä olivat aseistautuneet sotilastaistelijat, jotka eivät suostuneet antautumiseen tai sovitteluratkaisuun.

IL:n artikkelissa Mauri Koskela tuo esille pitävänsä ensiarvoisen tärkeänä selvittää pakolaisten taustat mahdollisimman tarkasti, koska vuoteen 2015 verrattuna nyt on pakolaisten joukossa enemmän ääriliikkeiden edustajia. Koskela tuo myös esille orpouden olevan liikkuva käsite, koska orvon lapsen perässä saattaa yhtäkkiä ilmaantua mies, jolla on isyyden todistava paperi, koska Lähi-idässä virallisen dokumentin saanti väärillä tiedoilla onnistuu pelkällä lahjonnalla. Koskela ottaa myös kantaa erittäin tärkeään asiaan, että olisi myös syytä käyttää enemmän asiantuntijoita, jollaisia ovat esimerkiksi kriisialueilla työskennelleet sekä sieltä tulleet ihmiset. Suomessa tehdään Koskelan mukaan edelleen liikaa päätöksiä ”Minusta tuntuu” –periaatteella ja Koskela painottaa myös, että Suomessa pakolaisiin suhtaudutaan ylipäätään liikaa uskomusten perusteella.

Turkin ja EU:n välisestä sopimuksesta huolimatta Turkista Eurooppaan tunkeutuva invaasio liikkuu Turkin armeijan avustamana ja jopa kuskaamina. Varmistukseksi tulijoilla on käytössään omalla kielellään olevia pikaviestipalveluita kuten WhatsApp, joilla heitä opastetaan ohjein ja kartoin Euroopan parhaimmille rajanylityspaikoille. Turkkilaiset rajasotilaat on käsketty auttamaan Turkista edelleen Kreikan puolelle menijöitä ja he myös varmistavat, että ihmissalakuljettajien veloitukset ovat kohtuullisia ja kaikki tapahtuu suunnitellusti. Kreikka on ilmoittanut, ettei se ota vastaan laittomia maahantulijoita ja Turkin rajalla vastassa on armeija ja mellakkapoliiseja estämässä rajanylityksiä, koska rajalle tulleet käyttävät väkivaltaisia keinoja, joiden avulla he yrittävät rajan ylitystä voimakeinoin.

Sputnik Newsin sivuilla on esitettyjä filmejä kuten mm. filmi, jossa Eurooppaan voimakeinoin tunkeutuvat, pakolaisiksi harhaanjohtavasti kutsutut vahingoittavat tietoisesti sylivauvaa pitäen vauvaa nuotion päällä, jotta vauva saadaan itkemään kameroita varten. Videota on katsottu lähes 300.000 kertaa ja katsojat ovat olleet järkyttyneitä näkemästään. Kyseessä on tarkoituksellinen juonittelu kansainvälisen median laajan uutisoinnin ja myötätunnon aikaansaamiseksi. Rajan ylittämistä toteutetaan myös poliiseja kivittäen sekä varustautunena Molotovin cocktaileilla, joita hyökkääjät ovat uutisointien mukaan saaneet Turkilta.

Tapahtumat Turkin ja Kreikan rajalta osoittavat, että kyseessä on hybridisodankäynnin operaatiot, joissa käytetään hyväksi selkeästi rikollista toimintaa. Psykologisina keinoina ovat käytössä mm. väärien tietojen levitys tulijoiden tilanteesta. Hybridisodankäynnissä yhdistellään sotilaallisia, taloudellisia, poliittisia ja muita ei-fyysisiä toimia poliittisten päämäärien saavuttamiseksi. On käsittämätöntä, että Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ei kykene havainnoimaan olemassaolevaa todellisuutta ja viittaa asiassa siihen, että asiassa tulisi sitoutua kansainvälisten sopimusten noudattamiseen, joka tarkoittaa Ohisalon mukaan eri linjaa kuin EU:n ja Kreikan linjat ko. asiassa ovat.

Suomen poliittisessa johdossa on selviä näkemyseroja, mikä on Suomen linja suhteessa Kreikan linjaan. Invaasiota puolustavat vetoavat asiassa kymmeniä vuosia vanhoihin ristiriitaisiin sopimuksiin, että tulijat tulisi ottaa Eurooppaan ja edelleen Suomeen, itse samaan aikaan unohtaen tärkeimmän eli Dublin-sopimuksen. Sisäministeri Ohisalon mukaan Kreikka joutuu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen eteen, jos se estää kiviä ja polttopulloja heitteleviä väkivaltaisia tulijoita tulemasta Eurooppaan, vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on nimenomaan antanut ennakkopäätöksen tapauksessa Afrikka ja Espanja, jonka päätöksen mukaan Espanja sai karkottaa joukolla ja voimalla tulleet takaisin Afrikkaan ottamatta vastaan heiltä turvapaikkahakemuksia.

Rajavartiolaki mahdollistaa 15 §:n mukaan rajavalvonnan väliaikaisen palauttamisen sisärajoille, josta asiasta päättää valtioneuvosto. Jos yleiseen järjestykseen, sisäiseen turvallisuuteen tai kansanterveyteen kohdistuva uhka kuitenkin edellyttää asiassa välittömiä toimia, sisäministeriö päättää tarvittavista toimenpiteistä, kunnes valtioneuvosto ratkaisee asian. Suomen rajavalvonnasta ja sisäisestä turvallisuudesta vastaava poliisiministeri Maria Ohisalo sen sijaan twiittasi rajavalvonnan tehtävien osalta kommentin; ”Rajavalvonnan tehtävänä on mahdollistaa sujuva ja turvallinen rajanylitysliikenne ja saattaa luvattomasti rajan ylittäneet asianmukaiseen viranomaisprosessiin, kuten esimerkiksi turvapaikkaprosessiin”. Ei ihme, että kansalaiset ovat vihaisia ja hallitus on nimetty ”huulipunahallitukseksi”. Ei voi välttyä kysymykseltä, onko hallitukselle tärkeintä, onko päivän huulipunasävy tänään Nude, Nougat vai kenties High-Risk Red?

Minna Helin

pääsihteeri

LÄHTEET:

Helsingin Sanomat: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006435666.html

Ilta-Sanomat: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006433595.html

Ilta-Sanomat: https://www.is.fi/politiikka/art-2000006424724.html

YLE: https://yle.fi/uutiset/3-11246141

ILTALEHTI: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8765f497-60c8-4e55-bdf7-916fd971e31c

Sputnik News: https://sputniknews.com/europe/202003021078453017-watch-refugee-hold-toddler-over-fire-to-get-her-to-cry-for-the-camera-on-greek-border/

Finlex: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2005/20050578