PÄÄSIHTEERIN AJATUKSIA 66

KUKA PELKÄÄ KORONAVIRUSTA?

SARS-CoV-2 virus on uusien tutkimusten valossa osoittautunut jopa aiempaa vakavammin otettavaksi taudiksi. Helposti tarttuvan ja nopeasti etenevän SARS-CoV-2 viruksen piikkimäinen proteiini kiinnittyy ensin ihmisen nielun alueen soluihin leviten elimistöön ja samalla ohjelmoiden solun tuottamaan itsestään kopioita. Tämän jälkeen SARS-CoV-2 vapauttaa kopiot elimistöön salakavalasti ja paljastuu oireiden kautta vasta myöhemmin, toisin kuin aiempi SARS-1.

SARS-CoV-2 virus etenee keuhkosoluihin vasta noin reilun viikon päästä tartunnasta, jossa vaiheessa oireet tulevat esille ja tähän asti taudinkantaja on oireeton tai lähes oireeton tartuttaen virusta. Ihminen on positiivisesti varautunut ja virus on negatiivisesti varautunut em. syystä johtuen ihminen ns. ”vetää” virusta puoleensa ja ihmisen kurkun ja nenän kosteille limakalvoille päässyt virus kiinnittyy tehokkaasti aiheuttaen tartunnan jo pienelläkin altistuksella.

University of Minnesotan tutkijat ovat raportoineet, että SARS-CoV-2 virus leviää nopeasti ja kiinnittyy proteiinipiikkirakenteensa ansiosta ihmissoluihin jopa neljä (4) kertaa aktiivisemmin kuin aiempi SARS-1 koronavirus, joka aiheutti vuosien 2002-2003 epidemian. Aiempi SARS-1 eteni aikanaan nopeasti tuoden myös oireet näkyviin nopeasti, jolloin tartunnan saanut hakeutui hoitoon, mutta toisin on SARS-CoV-2 viruksen tilanne.

Tampereen yliopiston keskeneräinen tutkimus viittaa siihen, että uudenlainen koronavirus tuhoaa ihmisen normaaleja limakalvojen suojamekanismeja infektoidessaan soluja. SARS-CoV-2 virus etenee nielusta kohti keuhkoja ja voi aiheuttaa keuhkoissa hengenvaarallisen ja massiivisen tulehdusreaktion, joka edetessään keuhkoihin voi olla hengenvaarallinen kenelle tahansa.

MIT (Massachusetts Institute of Technology) on tutkinut koronaviruksen leviämistä ja suositus 2 metrin turvavälistä on täysin riittämätön. Yskimisen ja aivastamisen jälkeen virus leviää jopa 7-8 metrin etäisyydelle säilyen ilmassa useita tunteja ja voiden liikkua aerosoleina esimerkiksi talojen ilmastointikanavia pitkin.

Terveydenhuollon ammattilaisten julkaisu BMJ uutisoi, että Kiinasta saadun viimeisimmän näytön mukaan jopa neljä viidestä (4/5) koronavirusinfektioista on oireettomia. Asiantuntijoiden mukaan koronavirusinfektion oireettomat tapaukset voivat olla tärkeä tartuntalähde ja uusi näyttö on ristiriidassa Kiinan helmikuussa julkaistujen aiempien havaintojen kanssa.

Kiinalaiskokemusten perusteella koronan jo sairastanut erittää virusta paljon luultua pidempään, jopa aina viiteen (5) viikkoon saakka. Vaikka oireet ovat hävinneet ja potilas vaikuttaa parantuneen, ei potilas tervehdy kuin on luultu, vaan virusta on yhä limakalvoilla. Kiinan tartuntatautiviraston johtajan mukaan on suuri virhe olla käyttämättä kasvomaskia koronavirusta vastaan taistelussa.

WHO suosittelee linjausta, jossa virus pyritään pysäyttämään, ei vain hidastamaan, mutta Suomessa toimitaan WHO:n suositusten vastaisesti. WHO:n ratkaisuina esitetään aggressiivista testaamista, jäljittämistä, eristämistä ja hoitoa. Erinomaisen infon Suomen hallituksen linjasta on kirjoittanut Risto Huovinen Uusi MV-lehden kolumnissa ”Hallituksen linja koronaviruksen suhteen voi johtaa 100 000 suomalaisen turhaan kuolemaan”.

Suomessa hallitus perusteli alun koronalinjaa sillä, että meillä tietoisesti pyritään hidastamalla saamaan ns. laumaimmuniteetti. Paniikkiratkaisu Uudenmaan eristämisestä tehtiin vasta, kun hallituksen mukaan tarpeellinen valmiuslaki oli saatettu voimaan, vaikka riittävät toimet olisi heti alusta lähtien ollut tehtävissä tartuntatautilain pohjalta. Tartuntatautilaki ohitettiin päättäjien taholta ja samalla lain määräykset taudin leviämisen ehkäisemisestä jätettiin noudattamatta.

Suomen kokematon hallitus on ollut alusta asti koronapandemiaan liittyen selkeästi avuton. Presidentti Sauli Niinistön hallituksen avuksi ehdottama operatiivinen ”nyrkki” koronan käsittelyyn ei sopinut hallituksen egolle. Presidentin ehdotuksen jälkeen perustettiin hallituksen oma ”nyrkki”. Hallituksen toimet ovat vakavassa kriisitilanteessa lapsellisia ja haparoivia. Koronapandemia kylvää kuolemaa kansalaisten keskuudessa ja hallitukselle on tärkeintä oma ego, näkyvyys ja käskyvaltasuhteet.

4.4. Maailman terveysjärjestö (WHO) ilmoitti valmiutensa tukea hallituksia, jotka haluavat ottaa suositukset hengityssuojainten käytöstä julkisilla paikoilla osaksi koronaviruksen torjuntatoimia. Suomessa on vähätelty hengityssuojainten käyttöä, vaikka virus tarttuu pisaroina, lähikontaktissa sekä ilmasta. Laaja-alaisten suomalaistutkijoiden mallinnuksen mukaan kauppareisulla hyllyjen välissä yskäisty viruksia sisältävä pisarapilvi voi leijua ilmassa pitkään ja lähietäisyyttä paljon pidemmälle.

Todelliset koronan tartuntamäärät ovat ilmoitettuihin nähden huomattavasti suuremmat, koska vain harvoja testataan, lieväoireisia ei testata lainkaan, eikä oireettomia edes noteerata Suomessa, vaikka oireettomatkin ovat potentiaalisia tartuttajia. Määrät tartunnoista ovat em. syistä johtuen täysin alakanttiin ja kansalaisille esitetään päivittäin tilannetta vähättelevä jäävuoren huippu eli ”päivän tautitapaukset”.

Kuolemantapauksissa kuolemansyyksi saattaa tulla muu kuin tosiasiallinen peruskuolemansyyn tarkoittama tauti kuten koronavirus, vaikka kuolemaan johtavien sairaustilojen sarja olisi alkanut koronaviruksesta. Välittömän kuolemansyyn ollessa esim. keuhkokuume voi peruskuolemansyy ja siihen myötävaikuttavat kuolemansyyt jäädä vaillinaisiksi ja tilastot näyttävät koronan osalta huomattavasti paremmilta kuin todellisuus, joka tilanne on jo tiedostettu Ruotsissa.

Kun pandemia kuormittaa vakavammin Suomea ja oikeuslääketieteellistä toimialaa, joutuvat oikeuslääkärit toimimaan lähes ”liukuhihnalta” tartuttavien vainajien määrien ollessa niin suuria, etteivät resurssit enää muuhun riitä. Sanonta kuoleman pelko on viisauden alku on nyt enemmän totta kuin koskaan ennen, koska tilanne koskettaa myös suurta määrää eri-ikäisiä ja terveitä kansalaisia, eikä kukaan ole turvassa.

PALUU TODELLISUUTEEN

THL, STM, hallitus ja virkamiehet tuntuvat vasta hitaasti heränneen vallitsevaan todellisuuteen, kun sitä ei enää edes ”Sokealta Reetalta” pystytä piilottamaan. Ilta-Sanomien 2.4. uutisen mukaan helsinkiläissairaalan pihalle on kaikessa hiljaisuudessa tuotu ruumiskontit tulevia suuria ruumismääriä varten. Kontteja tullaan käyttämään koronapandemian aikana tilapäisinä ruumishuoneina.

Kansalaisille on pitkään annettu aivan liian ruusuista tilannekuvaa maailmalta, vaikka tartunnat ovat kasvaneet eksponentiaalisesti. Tämä on luonut väärän ja vaarallisen turvallisuudentunteen ja asiaa on voitu vähätellä ajatuksella, että eihän tämä sairaille ja vanhuksille vaarallinen kausiflunssa minua koske, kun en kuulu riskiryhmiin, olen perusterve ja siksi voin elää ja toimia kuten ennenkin.

Ensiarvoisen tärkeää on tarpeettomien kontaktien välttäminen ja sosiaalinen eristäytyminen. Pakollisissa asioinneissa tulee suojautua huolellisesti sekä luonnollisesti huolehtia edelleen kokonaishygieniasta vähintään yhtä tehokkaasti kuin ilman suojien käyttöä. Mikäli suojavälineitä ei ole käytettävissä, tulee asioinnit hoitaa muulla tavoin kuin lähikontaktein.

Hallituksen ja viranomaisten jakama informaatio on puutteellista ja osalle kansalaisia on vieläkin epäselvää, mitä karanteenissa olo tarkoittaa. 9.4. mennessä tuli jokaiseen postiluukkuun STM:n ja THL:n yhdessä laatima kirje, jossa kerrotaan koronaviruksesta. Kirjeen ohjeessa tuodaan esille nykytietojen valossa täysin riittämättömäksi osoittautunut vain vuorokauden mittainen kotona pysymisen varoaika oireiden loputtua.

Eri maissa valvotaan kaikkia ulkomailta tulevia elektronisten valvontarannekkeiden avulla, jotta matkoilta tulleet varmuudella pysyvät kotona. Suomessa alettiin kiinnittää ulkomailta tulleisiin vähäisessä määrin huomiota vasta, kun Suomeen oli tullut yli 200.000 matkailijaa vapaasti ilman kontrollia. Vasta nyt ollaan lentokentillä ja satamissa informoimassa matkoilta tulleita, mutta karanteenit ovat jääneet ihmisten oman harkinnan varaan ja ilman valvontaa.

Monissa maissa, joissa rajoituksia aletaan vähitellen purkamaan, määrätään hengityssuojainten pakollisesta käytöstä julkisilla paikoilla ja Suomessa tulisi myös ehdottomasti määrätä vastaavaa. HUS-pomo Lasse Lehtosen ehdotus kolmen viikon kevennetty kotiaresti ja hengityssuojainpakko Uudellemaalle olisi oikea toimenpide, mutta mielellään ennakoivasti laajennettuna koko maahan. Kankaisia hengityssuojia, joista Suomen viranomaisten mukaan ei ole hyötyä, on alettu tuottamaan myös jopa hoivakotien hoitajille, kun ”oikeita” suojaimia ei ole ja kuolemantapaukset kasvavat.

Suomessa kauppakeskukset ovat viruksen ”petrimaljoina” ilman lockdown tilaa ja kassat on suojattu pleksilevyillä, joka on väärän turvallisuudentunteen antava riittämätön toimenpide. Mikäli kauppoja ei pystytä siirtämään pelkkiin hallittuihin nouto- ja toimitusmyynteihin, alkaa olla puute myös palvelualojen tekijöistä. Kriittisillä aloilla työskenteleville tulisi maksaa valtion varoista palkan lisäksi maksettava ns. riskilisä ja kaikin tavoin varmistua myös työntekijöiden turvallisuudesta.

Ruotsissa hoitajat kokevat, että heidät halutaan uhrata, kun suojautumista koskevia määräyksiä on kevennetty suojavarusteiden puutteen vuoksi. Suomen päättäjien linja tietoisesti hidastaa koronan etenemistä on nostanut esille kysymyksen, miten on tarkoitus toimia viruksen ns. ”hallitun ja hitaan” leviämisen keski-/loppuvaiheissa, kun resurssit ja suojavälineet alkavat olla vähissä ja sairaanhoito henkilökunta on harventunut voimavarojen ja resurssien riittämättömyyden sekä sairastumisten ja kuolemantapausten kautta?

YLE:n uutisen mukaan mielenterveyskuntoutujat pelkäävät henkensä puolesta ja ovat jääneet täysin tuuliajolle, kun osa terapioista on peruttu ja vertaistukiryhmiä yritetään siirtää erilaisiin verkon sovelluksiin. Koronatilanne tulee ruuhkauttamaan pahasti hoidon ja vaikeimmassa asemassa olevat ovat yksin ongelmineen, joka pahimmillaan johtaa jopa itsemurhiin kun pelkotilat eivät enää ole hallittavissa, eikä apua ole saatavilla.

Osalle terveitä ja sosiaalisesti aktiivisia kansalaisia tuottaa ongelmia pysytellä edes vaadittava 14 vrk:n karanteeniaika neljän seinän sisällä ja heille tulee PTSD:n eli traumaperäisen stressihäiriön oireita. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että terve ihminen jolle on ylitsepääsemätöntä olla ilman suoria sosiaalisia kontakteja vain kaksi viikkoa sosiaalisen median maailmassa, on kaikesta päätellen ollut jo valmiiksi terapian tarpeessa.

Helppoa, huoletonta sekä taloudellisesti turvattua elämää eläneet ovat koronapandemian myötä joutuneet tutustumaan elämään, jossa päivät ovat huolten täyttämiä. Perheen ja omaisten sairastumisen pelko sekä huoli perheen toimeentulosta ja tulevaisuudesta raastavat. Epävarmuus ruokahuollon, välttämättömien lääkkeiden ja mahdollisesti tarvittavan sairaanhoidon riittävyydestä koskettavat myös yhä useampia.

Jos koronasta jotain hyvää voi seurata, niin omatoimisuus, innovaatiot ja itse tekeminen tulevat lisääntymään. MTV:n uutinen ”Näin teet käsidesiä itse! Hätätilassa tarvitset vain kolmea ainetta” on hyvä ohje käsidesin saatavuusongelmissa. Hengityssuojien saatavuuteen liityvät ongelmat ovat johtaneet siihen, että kansalaiset tekevät nyt itse hengityssuojia ja ohjeita itsensä suojaamisesta jakaa mm. CDC. Vaikka erilaisten kankaisten suojien suoja ei ole vastaava kuin varsinaisten ”oikeiden” suojainten, ne suojaavat edes vähän ja tässä tilanteessa vähäkin on enemmän kuin ei mitään.

Minna Helin

pääsihteeri

LÄHTEET:

University of Minnesota: https://twin-cities.umn.edu/news-events/u-m-researchers-find-keyand-vulnerablefeatures-novel-coronavirus

BMJ: https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1375

Uusi MV-lehti: https://mvlehti.net/2020/03/30/hallituksen-linja-koronaviruksen-suhteen-voi-johtaa-100-000-suomalaisen-turhaan-kuolemaan-kolumni/

Ilta-Sanomat: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006462072.html

YLE: https://yle.fi/uutiset/3-11286491

MTV: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nain-teet-kasidesia-itse-hatatilassa-tarvitset-vain-kolmea-ainetta/7761236#gs.2tqcmi

CDC: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html